Шоколадов мус с карамелизирани портокали и шамфъстък

Храна за ДушатаХрана за ДушатаДарт Вейдър384111
14/03/2019
"Най-лесният начин да се отървеш от изкушението е като изядеш до последната лъжичка този уникален Шоколадов мус с карамелизирани портокали"
Приготвяне20 мин.
Общо20 мин.
Порции3
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо891
  • Преглеждания за месеца45
  • Преглеждания за седмицата2
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • За шоколадовия мус
  • яйца - 2 бр.
  • черен шоколад - 200 г
  • захар - 100 г
  • какао - 1 с.л.
  • сладкарска сметана - 200 мл
  • сол
  • За карамелизираните портокали
  • портокали - 1 бр.
  • кафява захар - 100 г
  • шамфъстък - 50 г
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Начупете натуралния шоколад на парченца и го разтопете в микровълнова фурна или в съд на водна баня. Отделете белтъците от жълтъците на яйцата в отделни купи. Добавете щипка сол към белтъците и разбийте на сняг заедно с 2 с.л. от захарта.

В отделен съд сипете сладкарската сметана, добавете 2 с.л. захар и разбийте до пухкав крем. Добавете прясно настъргана портокалова кора в разтопения шоколад и го охладете добре.

Разбийте жълтъците с какаото на прах. Добавете шоколада и разбъркайте сместа отново.

Обединете с битата сметана, а след това внимателно добавете и белтъците. Бъркайте внимателно с шпатула до получаване на еднородна гладка смес. Охладете муса за кратко.

Сипете кафявата захар в сух тиган и оставете да се карамелизира, без да бъркате. Нарежете портокала на филийки, а след това на четвъртинки. Карамелизирайте парченцата плод и от двете страни.

Сервирайте шоколадовия мус в десертни чаши и гарнирайте с карамелизираните портокали.

За финален щрих поръсете шоколадовия мус с шамфъстък.подобни рецепти тук

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ивелина стоянова
Стана страхотен
0
0