Бриош

Maria KostoffMaria Kostoff
Помощник Готвач
328327
Бриош1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Ароматен бриош се пече във фурната, а вие нямате търпение да го опитате"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. + 1 за намазване
  • прясно мляко - 150мл.
  • мая - 1/2 кубче (20 г) прясна
  • захар - 50 г
  • масло - 100 г меко
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 500 г + още за доомесване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В леко топлото прясно мляко разтворете захарта и маята. Разбийте отделно яйцата. Пресятото със солта брашно направете кладенче и сипете посредата яйцата и разтворената мая. Започнете да бъркате с лъжица от средата постепенно към краищата, като завземате по-малко брашно.

Постепенно замесете гладко и меко тесто. Разстелете тестото с ръце и разпределете отгоре малки парченца от маслото. Прегънете тестото и премесете, докато маслото напълно се смеси с тестото. Повторете процедурата още 2 пъти с останалите 2/3 парченца масло.

Прехвърлете тестото в набрашнена купа, покрийте с прозрачно фолио и кърпа. Оставете да втаса на топло най-малко 90 минути или до удвояване на обема.

След това пак се премесва върху набрашнена повърхност и се разделя на 4 топки. Наредете ги една до друга в застлана с хартия за печене продълговата форма за кекс. Оставете покрити да втасват около на топло за 40 минути.

След това намажете отгоре с последното разбито яйце. Сложете бриоша да се изпече в умерено загряна фурна на 180 градуса. Печенето отнема обикновено около 1 час, но зависи от фурната ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
42
32
20
10
Дай твоята оценка: