Начин на приготвяне
В леко топлото прясно мляко разтворете захарта и маята. Разбийте отделно яйцата. Пресятото със солта брашно направете кладенче и сипете посредата яйцата и разтворената мая. Започнете да бъркате с лъжица от средата постепенно към краищата, като завземате по-малко брашно.
Постепенно замесете гладко и меко тесто. Разстелете тестото с ръце и разпределете отгоре малки парченца от маслото. Прегънете тестото и премесете, докато маслото напълно се смеси с тестото. Повторете процедурата още 2 пъти с останалите 2/3 парченца масло.
Прехвърлете тестото в набрашнена купа, покрийте с прозрачно фолио и кърпа. Оставете да втаса на топло най-малко 90 минути или до удвояване на обема.
След това пак се премесва върху набрашнена повърхност и се разделя на 4 топки. Наредете ги една до друга в застлана с хартия за печене продълговата форма за кекс. Оставете покрити да втасват около на топло за 40 минути.
След това намажете отгоре с последното разбито яйце. Сложете бриоша да се изпече в умерено загряна фурна на 180 градуса. Печенето отнема обикновено около 1 час, но зависи от фурната ви.