Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Бриош»Моят пухкав бриош

Моят пухкав бриош

Моят пухкав бриош
Снимка: Лесно и вкусно с Катя
1 / 4
03/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Пухкав бриош сме спретнали днес"

Необходими Продукти

  • брашно - 570 г
  • нишесте - 30 г
  • краве масло - 50 г + допълнително
  • захар - 70 г
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 10 г
  • мая - 7 г суха
  • прясно мляко - 220 мл
  • олио - 40 мл
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа наливаме топличкото прясно мляко, пакетчето мая, малко захар /от посоченото количество/и 2 с.л. брашно. Объркваме добре и оставяме около 10 минути да се задейства маята.

Щом е готово, прибавяме яйцата, захарта. Разбиваме. Следва разтопеното краве масло и олиото. И най-накрая постепенно прибавяме пресяти брашното, нишестето и солта.

Замесваме меко в същото време еластично тесто. Покриваме със стреч и оставяме за 1 час да удвои обема си.

Разделяме готовото тесто на 14 равни топки. Всяка топка натискаме с дланта да стане като малка питка.

Потапяме в разтопено краве масло, а всяка втора ще овалваме и в сусам. Редим в тава 26 см, като редуваме питчиците със сусам, без сусам, като ги застъпваме на половина една върху друга.

Покриваме пухкавия бриош със стреч и оставяме за 30 минути да си почине. Мажем с жълтък с прясно мляко. Печем в загряна фурна на 180 градуса около 35 минути, но зависи и от фурната.

Успех и добър апетит с моят пухкав бриош!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дони Ники
Дони Ники
Невероятен брьош!
03.04.2022 15:24