Начин на приготвяне
Активирайте маята, сипвайки я в купа с малко топло мляко, 1 лъжица брашно и 1 лъжица захар. Оставете за 10 минути настрани.
Пресейте брашното, добавете другата захар, ванилията, есенцията ром, солта, двете яйца. Добавете маята и замесете козуначеното тесто. Малко по малко добавете маслото.
Оформете топка и покрийте с кърпа. Оставете да втаса. В купа смесете захарта, маслото, ванилията и разбъркайте.
Разделете тестото за бриоша на две и разточете на правоъгълник. Намажете корите с масления крем и навийте на руло. Самото руло нарежете на филийки.
Подредете ги в тава, поръсена с брашно и мазнина с разреза нагоре. Намажете козунака с крем с прясно мляко.
Печете празничния бриош за 45 минути на 180 градуса.