Начин на приготвяне
Начин на приготвяне на тестото:
В тенджерка слагаме двете яйца, 1 с.л. мед, 1 с.л. краве масло, 1 ч.л. сода и 1 ч.ч. захар. Всичко това разбъркваме добре до хомогенна смес. И го слагаме да ври на водна баня. Разбърква се постоянно, докато сместа увеличи два пъти обема си.
Добавяме двете чаши брашно и разбъркваме добре. Изсипваме полученото тесто в тава с брашно и месим до меко тесто. Оставяме тестото за 30-40 минути да изстине.
След като е изстинало тестото, отрязваме и правим топче като за курабийки. Върху набрашнена повърхност разточваме топчето много тънко - около 1-2 мм, и с помощта на чиния изрязваме кръг. Този процес го повтаряме, докато свърши тестото, а изрезките ги омесваме и пак повтавяме процеса.
Готовите блатове печем в предварително загрята фурна на 180°С, в тава върху хартия за печене, която не се намазва. Всеки блат се пече не повече от 3 минути ( т.е. до леко розово. Аз използвах 4 тави, защото е по-удобно.) След като изпечем всички блатове (мойте излязоха 17 броя, като последният е безформен и от него правя украсата на тортата) ги оставяме да изстинат.
Начин на приготвяне на крема:
В тенджера слагаме двете яйца, 1 ч.ч. прясно мляко и 1 ч.ч. захар. Всичко това се разбърква добре. Слагаме го да ври на водна баня и постоянно разбъркваме сместа. След като заври, го отнемаме от котлона и добавяме разтопеното масло. Разбърква се добре.
В поднос за торта слагаме една лъжица от крема и размазваме добре. Слагаме един блат и го намазваме хубаво с крем. Повтаряме процеса, докато кремът свърши. Последния блат го намазваме хубаво с останалия крем и украсяваме, като натрошим безформения блат отгоре.
Оставяме тортата Кутузов в хладилника за 2-3 часа да стегне. Да Ви е сладко!