Начин на приготвяне
Ориза се запържва в тиган с незалепващо покритие с част от мазнината леко, колкото да се остъкли и се прехвърля в тава.
В тигана с другата част от мазнината(отделяме около 2 суп. лъж) запържваме накълцания кромид, гъбите и тиквичката нарязани на кубчета. Прибавяме и тях в тавата при ориза.
Замразените зеленчуци също се запържват леко с отделената мазнина, овкусяват се с пикантината, черният пипер и се добавят в тавата.
Наливаме 1, 5 л. гореща вода, доовкусяваме със сол и разбъркваме.
Завиваме тавата с алуминиево фолио и печем до готовност. Изваждаме от фурната и отстраняваме фолиото след 10 мин.
Като застине леко с вилица или бамбукова шпатула разрохкаме ориза за да не се слепва.
Постното ризото се сервира с накълцан магданоз.