Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на фурна»Постно зеле с ориз на фурна

Постно зеле с ориз на фурна

Постно зеле с ориз на фурна
Снимка: Гергана Георгиева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Ако всички постни ястия бяха вкусни, колкото това постно зеле с ориз на фурна, нямаше да погледнем към месце"

Необходими Продукти

  • зеле - 500 г прясно
  • ориз - 1 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • домати - 2 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • олио - 4 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • дафинов лист - 2 - 3 листчета
  • магданоз - 3 стръка пресен
  • сол - на вкус
  • вода - 3 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете зелето на дребно и го сложете в дълбок съд на огъня. Прибавете към него 2-3 с.л. олио и 100 мл. вода.

Задушавайте докато омекне, като периодично го разбърквате. Нарежете лука на дребно. В дълбок тиган загрейте 2-3 с.л. олио и запържете лука до златист цвят.

Измийте ориза, отцедете го от водата и го сложете при лука. Пържете го докато стане стъклен.

Прибавете чесъна нарязан на дребно, червения и черния пипер, чубрицата и дафиновите листчета.

Разбъркайте и добавете и зелето. Посолете на вкус и отново разбъркайте, след което прехвърлете цялото съдържание в тавичка.

Налейте 3 ч.ч. топла вода и сложете тавичката в загрята фурна на 200 градуса.

Гответе около 20 минути. Извадете тавичката и отгоре подредете нарязани на кръгчета домати, след което отново я върнете във фурната.

Гответе още около 20 минути до готовност. Извадете ориза на фурна и го поръсете с наситнен пресен магданоз.

Постното зеле с ориз на фурна е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зори
Зори
Мммммм обожавам го, невероятно вкусно постно ястие!
Поздравления за чудесната рецепта и красивата визия на ястието!
Сърдечен поздрав :)
Заря
10.11.2017 11:19
5
1
Покажи всички подкоментари