Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ризото»Зеленчуково ризото

Зеленчуково ризото

07/11/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8
"Ароматно ризото с дъх на есен - препоръчваме от сърце"

Необходими Продукти

  • ориз - 250 г
  • моркови - 100 г
  • тиквички - 100 - 150 г
  • патладжани - 1 бр.
  • домати - 2 бр.
  • грах - 1/2 консерва
  • кромид лук - 1 глава
  • универсална подправка - 2 с.л.
  • готварска сметана - 100 мл течна
  • масло - 125 г
  • вода - топла или бульон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В загрят дълбок тиган слагате 1/2 пакетче от маслото, лука, който предварително е нарязан на кубчета, и ориза.

Запържвате, докато оризът стане леко прозрачен, прибавяте измитите и нарязани на кубчета зеленчуци, и овкусявате с гореизброените подправки.

Отново разбърквате за кратко и започвате да наливате водата или бульона /съотношението между ориза и течността е 1:3/ на части, докато не бъде поета течността от ориза.

Като от време на време разбърквате внимателно ризотото, стараейки се да запазите цялостта на оризовите зрънца и същевременно да постигнете кремообразна текстура.

За нея ще спомогне и добавянето на течната готварска сметана към края на гозбата. След това изключете котлона и добавете останалата половина от маслото, охладено и на кубчета.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: