Начин на приготвяне
Овкусете филетата бяла риба със сол и черен пипер от двете страни. Разбийте яйце за панировка, а в два отделни съда сипете брашно и хлебни трохи.
Първо овалейте филетата в брашното, след което потопете в яйцето и накрая покрийте с трохи.
Подредете рибата в тавичка и полейте с тънка струя зехтин. По желание подправете с лют пипер и прехвърлете във фурната за 15 минути на 180 градуса.
Разполовете 300 г брюкселско зеле и го сложете да се вари в подсолена вода докато омекне.
За соса Холандез отделете жълтъците на яйцата и ги поставете в купа. Поставете съда на водна баня и започнете да бъркате енергично, докато жълтъците станат светли и започнат да се сгъстяват.
Започнете да добавяте поетапно маслото на малки порции без да спирате да бъркате.
Когато сосът добие гладка и хомогенна консистенция, свалете съда от водната баня. Добавете сока на половин лимон и сол на вкус и разбъркайте.
Прецедете брюкселското зеле от водата и го прехвърлете в загрят тиган на котлона. Добавете щедра бучка масло, подправете със сол и черен пипер и сотирайте за минута-две.
Извадете панираната риба от фурната.
Подредете филетата в чиния за сервиране, гарнирайте с масленото брюкселско зеле и залейте ястието с кадифения сос Холандез.
Бялата риба на фурна и сос Холандез е готова.