Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Аспержи със сос Холандез и поширано яйце

Аспержи със сос Холандез и поширано яйце

Ирина КолеваИрина Колева
Новак
2018745
Аспержи със сос Холандез и поширано яйце
Снимка: Ирина Колева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
1
"Класно изпълнение, което включва аспержи с поширано яйце и сос Холандез"

Необходими Продукти

  • аспержи - връзка 250г
  • яйца - за поширане, брой по желание
  • сол
  • черен пипер
  • сос Холандез
  • жълтъци - 3 бр.
  • краве масло - 200 г (разтопено)
  • вода - 20 мл хладка
  • лимонов сок - 10 мл.
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Краят на аспержите (около 3 см), където е побелял, се отрязва.

Аз лично обичам да ги беля, но ако сте намерили тънки, няма нужда. Аспержите ги изпекох на тиган с масло, сол и черен пипер.

За поширане на яйца ви трябва тенджера с вода и оцет. Загрейте вода (около 5 пръста от дъното) почти до точка на кипене (не трябва да бълбука и да ври силно). Добавете една супена лъжица оцет.

Разбъркайте водата, докато се завихри и сипете яйцето от ниско в средата (в окото на бурята). Правете яйцата едно по едно. Оставете за около 3 мин. Внимателно го извадете и сложете на хартия.

За сос Холандез е важно да си намерите идеалната купа и тенджера за водна баня. Купата не трябва да докосва водата. Сложете водата да заври и след това намалете котлона на ниска степен.

Сложете купата, добавете жълтиците и ги разбъркайте леко да се смесят. Добавете хладката вода и лимоновия сок и бъркайте, докато започне да се сгъстява леко.

Маслото трябва да е разтопено и добре хомогенизирано. Започваме с добавянето му капка по капка при непрекъснато бъркане.

Продължете да бъркате, докато започне да се сгъстява (ако усетите, че водата отдолу започва да завира, вдигнете купата над нея и изчакайте малко).

Накрая овкусете със сол и пипер (при нужда добавете щипка захар).

Поднесете аспержите със сос Холандез и поширано яйце.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Йорданка Тасева
Йорданка Тасева
Лесно за приготвяне, красиво и вкусно
29.03.2020 11:49
1
Покажи всички подкоментари