Начин на приготвяне
Краят на аспержите (около 3 см), където е побелял, се отрязва.
Аз лично обичам да ги беля, но ако сте намерили тънки, няма нужда. Аспержите ги изпекох на тиган с масло, сол и черен пипер.
За поширане на яйца ви трябва тенджера с вода и оцет. Загрейте вода (около 5 пръста от дъното) почти до точка на кипене (не трябва да бълбука и да ври силно). Добавете една супена лъжица оцет.
Разбъркайте водата, докато се завихри и сипете яйцето от ниско в средата (в окото на бурята). Правете яйцата едно по едно. Оставете за около 3 мин. Внимателно го извадете и сложете на хартия.
За сос Холандез е важно да си намерите идеалната купа и тенджера за водна баня. Купата не трябва да докосва водата. Сложете водата да заври и след това намалете котлона на ниска степен.
Сложете купата, добавете жълтиците и ги разбъркайте леко да се смесят. Добавете хладката вода и лимоновия сок и бъркайте, докато започне да се сгъстява леко.
Маслото трябва да е разтопено и добре хомогенизирано. Започваме с добавянето му капка по капка при непрекъснато бъркане.
Продължете да бъркате, докато започне да се сгъстява (ако усетите, че водата отдолу започва да завира, вдигнете купата над нея и изчакайте малко).
Накрая овкусете със сол и пипер (при нужда добавете щипка захар).
Поднесете аспержите със сос Холандез и поширано яйце.
Коментари