Начин на приготвяне
Голям тиган с дълбоко и незалепващо дъно.
Свинското контрафиле се почиства, както е полузамръзнало, така по-удобно се работи с него, и по-удобно може да се отстрани бялата ципа, която е отгоре и задължително се отстранява, също така много по-добре може да се разреже на правилни филии, но не е проблем да е съвсем размразено.
Месото се подсушава в домакинска хартия и се нарязва на филийки около 1 пръст дебелина.
Подреждат се на голяма дъска и се посоляват със сол и черен пипер от двете страни.
Сгорещяват се около 3 с.л. зехтин в тигана. Всяка пържола се овалва в брашно, изтупва се ненужното количество и се подреждат около 3 бр. в тигана, да се запечатат около 3-4 минути на страна. Не бива да се поставят повече от 3 пържоли в тигана, за да не се застъпват и задушават, а да се изпържат, да имат хубав загар от двете страни. Изваждат се.
По време на запечатването им брашното се е запържило повече от необходимо, затова тази мазнина се отстранява и се поставя на котлона чист тиган с 1-2 с.л. зехтин.
Пържолите се поръсват с още малко сол и черен пипер, подправят се с риган и се подреждат в тигана, заливат се с виното и се захлупват с капак и се оставят на силен котлон и щом течността започне да завира, температурата се намалява на средна степен и се оставят да се готвят под капак за около 20-30 минути или до готовност на месото.
Приготвянето по този начин на готвене контрафилето става много крехко, сочно, вкусно с прекрасен аромат и леко гъст сос. Важното е да се използва хубаво, качествено вино, което всъщност заедно с ригана дава основния аромат на ястието. Не използвайте вино, което не бихте пили - това правило важи не само във френската кухня, а и не само за червените вина.
Зелената салата се измива и задължително се подсушава в домакинска хартия или се поставя в центрофуга за зеленчуци.
В купа се приготвя дресинг от зехтин, лимонов сок, сол и щипка-две черен пипер. Овкусява се непосредствено преди сервирането ѝ.
В чист тиган с 1 ч.л. зехтин се поставя сиренето Халуми и се запечатва от двете страни до златисто.
В чинията се поставят две парчета филе, малко салата и печено сирене и разбира се, чаша студено бяло вино.
Свинското контрафиле на тиган с бяло вино и запечено Халуми е готово.
Коментари