Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Пържоли»Свинско контрафиле на тиган с бяло вино и запечено Халуми

Свинско контрафиле на тиган с бяло вино и запечено Халуми

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Свинско контрафиле на тиган с бяло вино и запечено Халуми
Снимка: marcheva14
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Свинско и халуми, вижте вкусната история на тази кулинарна любовна двойка"

Необходими Продукти

  • свинско контрафиле - около 1.2 кг (или около 8 - 10 парчета)
  • бяло вино - 250 мл хубаво сухо
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • сух риган - 1 ч.л.
  • брашно - за потапяне на пържолките
  • зехтин - около 4 - 5 с.л. за готвене
  • Зелена салата
  • рукола - 2 - 3 шепи
  • маруля - 2 - 3 шепи зелена
  • бейби спанак - малко
  • чери домати - около 10 бр.
  • халуми - 250 г сирене
  • зехтин - още малко за готвене
  • дресинг
  • зехтин
  • лимонов сок
  • сол
  • черен пипер - мъничко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Голям тиган с дълбоко и незалепващо дъно.

Свинското контрафиле се почиства, както е полузамръзнало, така по-удобно се работи с него, и по-удобно може да се отстрани бялата ципа, която е отгоре и задължително се отстранява, също така много по-добре може да се разреже на правилни филии, но не е проблем да е съвсем размразено.

Месото се подсушава в домакинска хартия и се нарязва на филийки около 1 пръст дебелина.

Подреждат се на голяма дъска и се посоляват със сол и черен пипер от двете страни.

Сгорещяват се около 3 с.л. зехтин в тигана. Всяка пържола се овалва в брашно, изтупва се ненужното количество и се подреждат около 3 бр. в тигана, да се запечатат около 3-4 минути на страна. Не бива да се поставят повече от 3 пържоли в тигана, за да не се застъпват и задушават, а да се изпържат, да имат хубав загар от двете страни. Изваждат се.

По време на запечатването им брашното се е запържило повече от необходимо, затова тази мазнина се отстранява и се поставя на котлона чист тиган с 1-2 с.л. зехтин.

Пържолите се поръсват с още малко сол и черен пипер, подправят се с риган и се подреждат в тигана, заливат се с виното и се захлупват с капак и се оставят на силен котлон и щом течността започне да завира, температурата се намалява на средна степен и се оставят да се готвят под капак за около 20-30 минути или до готовност на месото.

Приготвянето по този начин на готвене контрафилето става много крехко, сочно, вкусно с прекрасен аромат и леко гъст сос. Важното е да се използва хубаво, качествено вино, което всъщност заедно с ригана дава основния аромат на ястието. Не използвайте вино, което не бихте пили - това правило важи не само във френската кухня, а и не само за червените вина.

Зелената салата се измива и задължително се подсушава в домакинска хартия или се поставя в центрофуга за зеленчуци.

В купа се приготвя дресинг от зехтин, лимонов сок, сол и щипка-две черен пипер. Овкусява се непосредствено преди сервирането ѝ.

В чист тиган с 1 ч.л. зехтин се поставя сиренето Халуми и се запечатва от двете страни до златисто.

В чинията се поставят две парчета филе, малко салата и печено сирене и разбира се, чаша студено бяло вино.

Свинското контрафиле на тиган с бяло вино и запечено Халуми е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Много вкусни и крехки пържоли станаха!
18.03.2024 22:14