Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхнии»Бърза постна яхния от гъби и ориз

Бърза постна яхния от гъби и ориз

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Бърза постна яхния от гъби и ориз
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
3
"Постна, вкусна и като допълнителен бонус - приготвя се бързо, три основателни причини да пригответе тази яхния от гъби и ориз"

Необходими Продукти

  • кралски печурки - 600 г
  • кафяв ориз - 1 к.ч.
  • лук - 300 г
  • зелен лук - 2 стръка - бялата част
  • моркови - 1 бр.
  • фикс - 1 бр. за пилешка кавърма на Maggi
  • гъбен бульон - 600 мл.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • мащерка - 2 - 3 стръкчета, прясна
  • За брускетите
  • франзела
  • зехтин - 3 с.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • риган - 1 ч.л.
  • растителна мазнина - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази вкусна и питателна яхния се приготвя много бързо и е подходящо ястие както за забързаните домакини, така и за тези, които в този период постят. Гъбите чудесно заменят месото като протеин в рецептата.

Почистваме ги добре с четка, без да ги мокрим. Те поемат достатъчно течност и ще разводнят яхнията, което не е желателно.

Нарязваме гъбите на резени, лукa на полумесеци, а моркова - на средни кубчета.

В нагорещена тенджера с мазнина сотираме последователно първо кромид лук, стеблата зелен лук и моркова. Посоляваме зеленчуците. По този начин съкращаваме термичната им обработка, защото солта изтегля водата им и те омекват по-бързо.

Прибавяме гъбите, като разбъркваме непрекъснато. Задушаваме ги за кратко. Прибавяме стръкче прясна мащерка и овкусяваме с черен пипер.

Готовия фикс смесваме в студена вода.

Изсипваме го към съставките, поставяме капак и намаляваме огъня.

Яхнията с гъби и ориз къкри до редуциране на сосът до желаната от нас гъстота.

През това време приготвяме хрупкавите чеснови багети. Нарязваме стара франзела на филийки.

В купичка пресоваме скилидките чесън и ги заливаме със зехтин. Добавяме риган и разбъркваме добре.

С четчица намазваме брускетите и ги поставяме в тава с хартия за печене. Печем до готовност в предварително загрята фурна с вентилатор.

Поднасяме постната яхния топла, аранжирана със стръкче мащерка и гарнирана с чеснови апетитни брускети.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: