Начин на приготвяне
Тази вкусна и питателна яхния се приготвя много бързо и е подходящо ястие както за забързаните домакини, така и за тези, които в този период постят. Гъбите чудесно заменят месото като протеин в рецептата.
Почистваме ги добре с четка, без да ги мокрим. Те поемат достатъчно течност и ще разводнят яхнията, което не е желателно.
Нарязваме гъбите на резени, лукa на полумесеци, а моркова - на средни кубчета.
В нагорещена тенджера с мазнина сотираме последователно първо кромид лук, стеблата зелен лук и моркова. Посоляваме зеленчуците. По този начин съкращаваме термичната им обработка, защото солта изтегля водата им и те омекват по-бързо.
Прибавяме гъбите, като разбъркваме непрекъснато. Задушаваме ги за кратко. Прибавяме стръкче прясна мащерка и овкусяваме с черен пипер.
Готовия фикс смесваме в студена вода.
Изсипваме го към съставките, поставяме капак и намаляваме огъня.
Яхнията с гъби и ориз къкри до редуциране на сосът до желаната от нас гъстота.
През това време приготвяме хрупкавите чеснови багети. Нарязваме стара франзела на филийки.
В купичка пресоваме скилидките чесън и ги заливаме със зехтин. Добавяме риган и разбъркваме добре.
С четчица намазваме брускетите и ги поставяме в тава с хартия за печене. Печем до готовност в предварително загрята фурна с вентилатор.
Поднасяме постната яхния топла, аранжирана със стръкче мащерка и гарнирана с чеснови апетитни брускети.