Начин на приготвяне
Фурна 180 градуса.
Плоска тава покрита с хартия за печене.
Тестото се измесва както в миксер, така и на ръка.
В купата на миксера се изсипва цялото брашно и сухата мая, разбърква се. Завърта се на слаба степен и се налива на струйка топлото прясно мляко, добавя се захарта, солта, настърганата кора от лимон, ваниловата паста. На кубчета се добавя и мекото масло. Измесва се меко тесто.
Дели се на две равни части. За правилно разделяне се ползва кухненско кантарче. Към едната част се прибавя какаото и няколкото лъжици прясно мляко и много добре се размесва, за да се уеднакви тестото.
Двете топки тесто се поставят в две различни леко намаслени купи с масло, за да втасат за около 60 мин.
Втасалото тесто, първо бялото, (или обратното, няма никакво значение), се разточва на правоъгълник - около 40/30 см. Разточва се и какаовото тесто със същите размери. Прехвърля се внимателно върху бялото тесто, изравнява се отстрани с шайбър и леко се разточва с точилката, за да се прилепят едно в друго.
С нож за пица се разрязва по средата на тестото. Също с нож за пица се разрязва на триъгълници, като основата на всеки триъгълник е по избор. При мен беше около 5-6 см, защото исках малки кифлички, за по хапка сутрин с кафето.
Отгоре триъгълниците се намазват с разтопеното масло. Всеки триъгълник се навива на кифличка. Може и да се обърнат част от тестото и да се разменят цветовете, отгоре да е бяло и обратното, за разнообразие.
Подреждат се в тава с хартия за печене и се оставят да втасат отново за 30 мин.
Преди да се сложат във фурната всяка кифличка се намазва с масло с четка.
Пекат се на 280 градуса за около 15 мин.
Изваждат се поставят се върху решетка и след това леко се покриват с пудра захар.
Източник: La cucina Di Casa Mia
На мен ми беше по-удобно да разточа тестата на правоъгълник, но съвсем възможно е да се разточат и в кръг, изобщо не е проблем как ще се разточат тестата, важното е да са едно върху друго.
Двуцветните бриош кифли са готови.