Начин на приготвяне
Яйцата, захарта и олиото се разбиват. Към тях се добавят брашното с бакпулвера и ванилията и се разбърква до получаване на гъста смес.
Прибавя се прясното мляко и се бърка до гладка средно гъста смес. В предварително намазнена и набрашнена кексова форма се изсипва 2/3 от сместа. Отгоре се поръсва с 50 г стафиди.
В сгорещената вода се разтваря кафето и се добавя към останалата 1/3 смес и се разбърква много добре.
Получената смес с кафе се добавя в кексовата форма, а върху нея се разпределят на равномерно разстояние останалите стафиди.
Пече се кексът в предварително загрята фурна на най-долен реотан, без вентилатори за 40-45 минути (или до суха клечка) на 170 градуса.