Начин на приготвяне
Може да си купите лешникова паста от магазина, но аз лично предпочитам да си я приготвя сама - слагам лешниците в загрята на 200°С фурна за точно 10 минути, оставям ги да изстинат, обелвам ги доколкото е възможно, като ги претрия в кърпа, след което ги блендирам докато не се получи паста (важното е да не ги направите на тахан).
1. В голяма купа сложете ванилията и лешниковата паста.
2. В чопър или кухненски робот блендирайте фурмите, шоколада и орехите докато получите лепкава топка тесто и ядките и шоколадът са се наситнили добре.
3. С ръце или дървена лъжица смесете лешниковата паста заедно със сместа с фурмите.
4. С ръце оформете топчета с желаната от вас големина и ги съхранявайте в хладилник.
Рецептата е подходяща и за диабетици, тъй като сладостта в бонбоните идва единствено от фурмите, които са изключително полезен плод, а шоколадът е подсладен с мед. Това, разбира се, не означава, че трябва да се прекалява, напротив, идеята е да се насладим на малко естествена и полезна сладост, а не на изкуствени и вредни подсладители.
Ако все пак искате да намалите още малко, дори да е почти незначително, гликемичния индекс, може да замените шоколада с натрошени какаови зърна или пък с шоколад 100% какао.