Поширани дюли от компот

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф7262329491
23/03/2019
"Десерт, приготвен с предвидливо сложени в края на лятото компоти"
Приготвяне5 мин.
Готвене10 мин.
Общо15 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо159
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Как може да изненадате сетивата си с плодове и техните пролетни цветчета?

Хрумна ми, че поширани плодове могат да се поднесат и в пролетния сезон. Най-подходящи за това са дюлите от компот. Приготвят се лесно бързо, защото термичната им обработка е по-кратка.

Реших да експериментирам и останах приятно изненадана.

В подходяща касерола смесваме виното, меда, захарта, портокаловия сок и ароматните съставки.

Дюлите са термично обработени, затова времето на поширане е около 10 минути.

Пошираме плодовете на слаба температура, като внимаваме да не нарушим целостта им.

Отстраняваме ги от сиропа, а него прецеждаме и редуцираме на умерена температура до 100 мл.

Дръпнете редукцията от котлона и прибавете лъжичка масло. Разбъркайте на гладък сос и оставете да се охлади.

Пошираните дюли са превъзходен и лек десерт, поднесен с лъжичка ванилов сладолед.

Ако решите да направите по-голямо количество, можете да съхраните в хладилник до една седмица.

Оставете дюлите да изстинат в сиропа. След това ги сложете в бурканче, заедно със сгъстения сироп.

Прибавете и аромати към сиропа – 1-2 звездички анасон, пръчка канела, карамфил.

Когато ви се похапне нещо сладичко, ароматно и вълшебно или пък ви изненадат неочаквани гости -десертът е готов.

Поднесете по 1-2 парченца дюля, покрити с ароматен еликсир и ги гарнирайте с топка сладолед или бита сметана.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар