Начин на приготвяне
За да замесим това тесто, е необходимо всички продукти да са със стайна температура и в помещението да е топло.
Тази рецепта е за пирожки със сладък пълнеж, затова и тестото е сладко.
В подходяща купа пресяваме брашното, към което прибавяме солта и ванилиите.
Маята разтрошаваме в хладкото прясно мляко и я активираме с пудрата захар.
В друга купа разбиваме яйцата със захарта, ванилията и кефира.
В кладенчето изсипваме активиралата се мая и течните съставки.
Замесваме меко и еластично тесто, което покриваме със стреч фолио и оставяме да втасва за 90 минути.
От тестото за пирожки разточваме кора с дебелина 1 см.
Със стъклена чаша изрязваме кръгчета, а върху тях се поставя желаната плънка.
Можете да използвате и формички за пълнене на тестените пухкави изкушения.
Краищата на пирожките се притискат, за да им придадем овална форма.
Готовите сладки пирожки се поставят с ръба надолу в намаслена тавичка, постлана с хартия за печене.
Разстоянието между тях трябва да е 11/2 - 2 см една от друга. Те втасват повторно още 20 минути.
Пекат се на фурна за 10-15 минути или се пържат в загряла мазнина.