Начин на приготвяне
Пресейте брашното. В купичка затоплете прясното мляко и добавете маята няколко лъжици брашно. Разбъркайте до получаване на каша. Завийте съда и оставете на топло за десетина минути.
В останалото брашно сложете едно яйце, захарта и разтопеното масло. При тези продукти добавете и втасалата мая. Започнете да размесвайте тестото. Щом оберете всичкото брашно, тестото е готово.
Сложете го в намаслени купа и покрийте с домакинска кърпа. Приберете го на топло да втаса за един час.
През това време направете плънката за пирожките.
Сварете картофите с леко подсолена вода. Щом са готови, ги намачкайте добре с вилица или специален за целта уред. Лука настържете с ренде и добавете към картофите. Овкусете със сол, черен пипер на вкус. Налейте млякото и маслото и разбъркайте всичко до получаване на каша.
Разточете го на тънък лист и изрежете кръгове.
Във всеки кръг сложете по малко от плънката с картофи. Затворете и притеснете добре краищата на картофените пирожки.
Загрейте тигана с мазнина, покриваща 2 пръста от дъното му. Изпържете пирожките от двете страни до златисто.