Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Боб чорба»Боб чорба с картофи (Рецепта на моята майка)

Боб чорба с картофи (Рецепта на моята майка)

Боб чорба с картофи (Рецепта на моята майка)1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
"Вкусни гозби от старите тефтери - запишете и предайте нататък на поколенията"

Необходими Продукти

  • боб - 1 кг стар
  • картофи - 1 бр.
  • лук - 3 - 4 глави стар /5 ако са по - малки/
  • чесън - 1 глава
  • моркови - 4 - 5 бр според големината
  • олио - 60 г / 6 с.л./
  • червени чушки - 1 средно голяма /нарязана на ситно/
  • домати - 1 средно голям
  • магданоз - 1 връзка
  • целина - може и само листа или няколко резена / по желание/
  • дивисил
  • джоджен
  • сол - на вкус
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 с.л. /добавя се по желание, ако искате да се запържи ястието накрая/
  • брашно - 1 с.л / при желание супата да се запържи накрая/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се накисва от предната вечер като преди това се измива добре. На сутринта се слага на котлона и се слага содата. Ври около 5 мин и след това се отстраняват люспите с решетъчна лъжица.

Добавя му се предварително още кипнала вода и олиото. Защото когато ври с мазнината, става по-вкусен. Оставя се да се поври около 30 - 35 мин. Ако се вари в тенджера под налягане, може да отнеме и по-малко време.

Когато омекне бобът, се добавят зеленчуците - картофът, морковите, целината и лукът и подправките - джоджен и девесил.

Доматът, магданозът /нарязан на ситно/ и солта се прибавят съвсем накрая, малко преди да се отнеме ястието от огъня. Ако желаете бобента чорба да се запържи, накрая в дълбок тиган поставяте червения пипер и брашното и малко мазнина /олио или зехтин, подходящ за топлинна обработка/.

Поставяте го на слаб огън за минути и добавяте вътре боба. Боб чорбата е готова за консумация.

Да Ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: