Начин на приготвяне
Бобът се накисва от предната вечер като преди това се измива добре. На сутринта се слага на котлона и се слага содата. Ври около 5 мин и след това се отстраняват люспите с решетъчна лъжица.
Добавя му се предварително още кипнала вода и олиото. Защото когато ври с мазнината, става по-вкусен. Оставя се да се поври около 30 - 35 мин. Ако се вари в тенджера под налягане, може да отнеме и по-малко време.
Когато омекне бобът, се добавят зеленчуците - картофът, морковите, целината и лукът и подправките - джоджен и девесил.
Доматът, магданозът /нарязан на ситно/ и солта се прибавят съвсем накрая, малко преди да се отнеме ястието от огъня. Ако желаете бобента чорба да се запържи, накрая в дълбок тиган поставяте червения пипер и брашното и малко мазнина /олио или зехтин, подходящ за топлинна обработка/.
Поставяте го на слаб огън за минути и добавяте вътре боба. Боб чорбата е готова за консумация.
Да Ви е сладко!