Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Орехова Торта»Френска селска торта с боровинки и сметаново-маслен крем

Френска селска торта с боровинки и сметаново-маслен крем

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Френска селска торта с боровинки и сметаново-маслен крем
Снимка: marcheva14
1 / 7
25/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Вкусно класическо предложение за любителите на изтънчените кулинарни удоволствия"

Необходими Продукти

  • сладко от боровинки - 300 г
  • орехи - 200 г
  • Блат
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 150 г кристал
  • прясно мляко - 200 мл
  • мед - 50 г, висококачествен
  • сода бикарбонат - 1 1/2 ч.л.
  • масло - 50 г, разтопено
  • брашно - 400 г, бяло
  • брашно - 40 г бяло + за доомесване и разточване
  • Крем
  • заквасена сметана - 800 г
  • захар - 150 г, кристал
  • крема сирене - 200 г Филаделфия
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • масло - 150 г, стайна температура
  • блатове - смлени изрезки за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 165-170 градуса;

Хартия за печене - 6 бр. кръгове;

Дълбок съд за котлона.

За по-добър вкус ядките се поставят върху хартия за печене и се запичат на 180 градуса за около 8-10 мин. Охлаждат се и се смилат в ръчна мелачка за ядки, защото тя ще ги смели малко по-едри, а това е и целта - да са по-едро смлени.

В дълбок съд - дълбока касерола, се смесват яйцето и захарта. Разбиват се за кратко с телена бъркалка. Последователно се добавя медът, содата, млякото и разтопеното масло, разбърква се добре и се поставя на умерен котлон при разбъркване, докато сместа се загрее. Първият признак за затопляне на сместа е, когато започне да се разпенва.

Много бързо и многократно увеличава обема си. Варенето продължава с непрекъснато разбъркване, докато се получи приятен карамелен цвят и това ще отнеме около 6-7 минути засечено време от момента, в който сместа започва да се пени. Сваля се от котлона и се оставя настрана за 3-4 минути.

Брашното се пресява над купата на миксера. Прави се кладенче и се изсипва топлата смес. Размесва се с куката за тежко тесто. Полученото тесто се прехвърля върху работен плот, поръсен с допълнително брашно, около 40 г. Измесва се с ръце до хубава гладка топка тесто, което не лепи по ръцете.

Количеството на топката тесто е около 810-815 г. Тестото се дели на 6 равни части - всяка с тегло около 135-138 г, ползва се кантарче за точно измерване на тестото.

За улеснение се ползва рингът на тортената форма с диаметър 26 см, който се налага върху хартията за печене и контурите му се очертават с молив за по-лесно разточване на блатовете. Не е необходимо да са разточени перфектно, блатовете ще се дооформят след изпичането им.

Парче тесто се поставя върху разчертаната хартия и се разточва с помощта на точилка (нека разточването да е от обратната страна на хартията, за да не се отбелязва моливът). Хартията леко е поръсена с брашно, също и тестото. То е много еластично и много удобно за работа. Разточената платка с помощта на хартията се прехвърля в плоска тава за печене, тавата от фурната е най-удобна.

Докато се пече първата платка, може да се разточват останалите теста, като се подреждат с хартията заедно едно върху друго и се покрият със свежо фолио, за да не съхне.

Пече се на 165-170 градуса за не повече от 8 -10 мин. Платките трябва да се зачервят приятно, без да се препечени, за да не станат твърди и чупливи.

Готовата все още топла платка веднага се освобождава от хартията и се поставя върху друга суха хартия за печене, докато се охладят напълно.

Сглобяване:

Заквасената сметана се поставя в широка цедка, да се изтече по-голямата част от водата ѝ. Заквасената сметана се разбърква със захарта и лимоновата кора с шпатула. Не се разбива с миксер, защото ще се втечни веднага от по-бързото разбиване.

Маслото се разбива до крем с миксер. Добавя се крема сиренето, разбива се с миксер за кратко, сметаната, лъжица по лъжица, като се разбърква с шпатула. Получава се хубав пухкав крем, който се покрива със свежо фолио и се оставя в хладилник за 20 минути, за да стегне, по-лесно ще се поставя върху блатовете.

Върху всеки блат се поставя ринг с диаметър 20-22 см и се изрязва по диаметъра на ринга. Изрезките се запазват за декорация на тортата. По-късно ще се смелят в блендер до трохи.

В тортената форма с подвижни стени 20-22 см на дъното се поставя хартиен кръг от хартия за печене. Поставя се на голям /по-висок/ буркан. Той ще е необходим, за да може по-лесно накрая да се извади тортата, да се изхлузи от ринга.

Във формата се поставя блат. Покрива се с 5 с.л. от сметаново-масления крем, заглажда се. Поръсва се обилно с орехи, около 3 с.л., и се поставят небрежно около 50 г сладко от боровинки. С шпатула се разпределя из повърхността на блата.

Поставя се втори блат, следва сметанов крем, орехи, сладко и така до последния блат, който се покрива само със сметанов крем.

Ореховата торта внимателно се освобождава от ринга, изхлузва се от формата, поставя се в сервизна чиния. С останалия сметанов крем тънко с палетна шпатула се намазва и отстрани.

Смлените остатъци от платките се посипват щедро отгоре върху Френската селска торта и се посипват и по стените ѝ.

Тортата е готова. Оставя се в хладилник за 1 нощ.

Източник: За източник съм взела от по-малко от две рецепти. Едната е от Cook and Bakes, cook-and-bakes.com и една част от блога на Lassi`s World of Artcraft lussisworldofartcraft.blogspot.com и приготвих свой вариант на тази много популярна торта, която аз до момента не бях приготвяла. Изненада ме височината, тежестта ѝ, но на вид е повече от прекрасна. За съжаление не мога да покажа разрез, защото е приготвена за рожден ден и нямаше как да я разрязвам предварително, за което се извинявам.

За заквасена сметана съм ползвала наполовина руска такава, която е 25% и българска 20 %, основно българската заквасена сметана я изцедих, тя съдържа много вода, но едновременно с това е по-лека и затова с тази мисъл я ползвах.

Крема сиренето Филаделфия, което ползвах, придава прекрасна структура и плътност на крема, може да се замени марката Филаделфия с друго висококачествено крема сирене.

Френската селска торта с боровинки и сметаново-маслен крем е чудна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка: