Начин на приготвяне
Приготвяне на блатовете: Яйцата се разбиват с захарта. След като са разбити към тях се прибавят постепенно прясното мляко, меда и содата. Маслото се разтопява и се охлажда. След като маслото е охладено се прибавя и то съм яйцата. Сместа се разбива хубаво.
След това сместа се пресипва в тенджера. Вари се на бавен огън. Вари се около 30 минути при непрекъснато бъркане. Сместа трябва да придобие карамелен цвят. Сместа се отдръпва от котлона.
Докато сместа е още топла към нея се прибавя брашното. Разбърква се с лъжица.
Бърка се докато се получи тесто. Тестото се прехвърля на набрашнен плот. Омесва се още малко. Полученото тесто се разделя на 8 равни части.
Всяка една топка тесто се разточва на много тънък блат. За торта трябват 5 блата. Останалите 3 топки тесто може да използвате за друго или да направите по-висока торта с 8 блата.
След като е разточен блатът слагам върху него ринга за торта и изрязвам. Това го правя, за да станат всички блатове еднакви. След това прехвърлям блата в тава покрита с хартия за печене.
Пече се на загрята фурна на 170-180 градуса за 4-5 минути. Същото се повтаря и с останалите топки тесто.
Приготвяне на крема: В купа се разбиват заквасената сметана, захарта и ванилиите.
След като изпечените блатове са изстинали се мажат с крема и сладкото от боровинки. Сладкото от боровинки може да сложите на всеки блат или през блат. Отгоре поръсваме тортата със смлените орехи. Ореховата торта е готова.
Френската селска торта е страхотна, не се съмнявайте!
Коментари