Начин на приготвяне
Вкусът на пица е любимото ястие на малки и големи. Затова реших да приготвя един по-различен и постен вариант на детски бисквитки с вкус на пица.
Качествата на семплия продуктов набор от съставки и чудесният изчистен вкус са неоспоримо добри.
Първо приготвяме базовото тесто, като за целта пресяваме брашното 2 пъти. Прибавяме солта и царевичния грис.
В хладката вода активираме маята със захарта. След като шупне я изсипваме в кладенчето от брашно и добавяме зехтина.
Често съм споменавала, че в бутилката прибавям 3-4 скилидки чесън и пресни клонки риган. Така овкусения зехтин ползвам цяла година.
Омесваме меко и еластично тесто. Обвиваме в намаслено фолио за свежо съхранение и го поставяме на топло за около час, за да усвои обема си.
Поставяме тестото върху набрашнен плот и замесваме за кратко. Разделяме го на две топки.
Едната покриваме с купа, за да не съхне, докато обработваме втората.
Разточваме кора от тестото с дебелина около 1 см. Прехвърляме я върху намазнена със зехтин хартия за печене. Съобразяваме размера ѝ с този на тавичката за печене.
В купичка разбъркваме лъжица от зехтина и домашния кетчуп. Той представлява редуцирана комбинация от домати и подправки за пица. Кетчупът е добре балансиран на вкус, затова не прибавяме захар към соса.
Прибавяме стрит изсушен риган, чийто вкус и аромат е по-наситен.
Разбъркваме добре съставките и с помощта на силиконова четка намазваме повърхността на разточената кора. Поръсваме обилно с риган и сусам.
Нарязваме солените бисквитки с различни форми. Аз предпочетох триъгълник, защото е по-интересно за децата. Поставяме по парченце нарязана шайба от маслина.
Прехвърляме нарязаните крекери заедно с хартията за печене в тава. Става по-бързо и лесно.
Запичаме ги в предварително загрята фурна на 180 градуса за 7-10 минути с вентилатор.
Процедираме по същия начин и с втората топка тесто.
Солените бисквити с вкус на пица поставяме в книжен пакет.
Те ще бъдат вкусна изненада за децата по време на игра в парка, пред телевизора, из път, а и пред компютъра.