Начин на приготвяне
Разбъркваме с телена бъркалка яйцето в купа. Към него прибавяме подправките - чубрица, кимион, сушен ситно стрит джоджен. Сипваме и содата, както и хималайската фина сол и шарлана. Разбъркваме.
Спанака нарязваме на ситно и го попарваме с гореща вода. Отцеждаме като омекне и отново го наситняваме. Ако вместо спанак използваме лапад, то тогава листата (около 8 бр.) ги попарваме цели и след това вече изцедени ги нарязваме на много ситно. Препоръчително е, каквато и зеленина да използваме, да я нарежем на наистина ситни парченца, а не на дълги лентички, защото те ще попречат в последствие на формата на бисквитките, когато ги изрязваме на кръгчета.
Смесваме яйчената смес със спанака. Сипваме постепенно пълнозърнестото брашно и замесваме тесто. Разточваме го с дебелина 5 мм и с помощта на малка чашка без дръжка или друго подходящо - с диаметър 4 см, изрязваме кръгчета.
Намазваме тавата с шарлан и ги подреждаме на малко разстояние, тъй като не се уголемяват, като преди това пооформяме малко крайчетата, ако случайно някое зелено парченце леко стърчи. Печем солените бисквити на 180 градуса за 20 минути, като докато се пекат, завъртаме два-три пъти тавата, за да се изпекат равномерно.
Зависи от фурната, понеже всяка е различна, но на около 10-15-та минута, ако бисквитките от долната страна са станали тъмно-златисти, превключваме само на горен реотан да се доизпекат. Вече готови прибираме в плик за няколко минути, тъй като са хрупкави и за да не се твърдят, а да си останат по-мекички.
Като започнат да се изпотяват в пликчето, го развързваме, за да не се намокрят от конденза и после пак затваряме. Чудесни и лесни солени пълнозърнести бисквити със спанак, подходящи и за на път, тъй като издържат на време, без да се променят!
Чудно Вкусно!