Начин на приготвяне
Ако обичате аромата на дроб сармата, но не ви понасят агнешките дреболии, постите за Великден или искате да хапнете нещо пролетно, зелено и много, ама много вкусно, то това е рецептата!
В тиган се задушават гъбките със зехтина и маслото. Когато са готови, се изсипват директно в тавата, където ще се пече ястието.
После в същия тиган задушавате пресните лук и чесън. Към тях добавяте измития ориз с една чаена чаша гореща вода и го оставяте за 2-3 мин да се отпусне. След това добавяте спанака.
Когато се свие и той и наситнените зелени подправки. Изсипвате всичко в тавата, подправяте със сол и черен пипер на вкус, добавяте още 2-3 чаши вода - спрямо ориза и оставяте да се пече на 180°C фурна, докато последният омекне.
Заливката е от разбити яйца, кисело мляко, подправки, сода и настърган кашкавал. Всичко се смесва. Залива се върху дроб сармата. Желателно е ястието да е останало на вода леко. Не да е съвсем поело водата, за да може манджата да е сочна. Когато заливката покафенее, ястието е готово.
Дроб сармата върви много добре с таратор с пресен чесън.
Идеална е за вкусна вечеря или обяд.
Да ви е сладко.