Начин на приготвяне
Телешката карантия измиваме добре и заливаме със студена вода, около 3 1/2 ч.ч.
В нея прибавяме 1 ч.л. сол и малко лимонов сок.
Поставяме съда на котлона и варим на умерен огън около 40 минути. Периодично обираме образувалата се пяна по повърхността.
Бульона прецеждаме и запазваме, а охладените телешки дроб и сърце нарязваме на ситни зарчета.
В съд с нагорещена мазнина и малко масло задушаваме нарязания на ситно зелен лук.
След като омекне, прибавяме последователно гъбите и ориза.
След като той промени цвета си и стане стъклен, наливаме по малко от бульона.
Овкусяваме със сол на вкус, черен и червен пипер и сух джоджен.
След като течността бъде усвоена, прибавяме нарязаните дреболии.
Доливаме 2 ч.ч. от бульона и след като заври, изключваме огъня.
Изсипваме съставките в тавата и след като ги разпределим равномерно.
Нея предварително сме намазали с масло.
Дроб сармата се пече във фурна, загрята до 180 градуса за около 25 минути.
Време, в което оризът ще се сготви.
През това време подготвяме заливката, като прибавяме към нея настъргания кашкавал.
Заливаме телешката дроб сарма и запичаме още 15 минути на горен реотан до златиста коричка.
Поднасяме телешката дроб сарма топла, гарнирана с кисело мляко и люти чушлета.