Селска дроб сарма

редакция:
Селска дроб сарма
Снимка: Христо Славейков
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"И като чуете, че дроб сармата е по-селски, да знаете, че това е кодово название - означава, че е много вкусна."

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г /свинска, смес или агнешка/
  • лук - 1 глава
  • зелен лук - 1 връзка
  • магданоз - 1 връзка
  • джоджен - 1 връзка
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • олио - 100 г
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 с.л.
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме, измиваме и нарязваме лука и пресния лук на ситно. Изпържваме го до златисто. Добавяме кълцаното месо, измития ориз, червения и черен пипер. Добавяме част от магданоза и всичкия джоджен, нарязани на ситно.

Доливаме 1 чаена чаша гореща вода и хубаво разбъркваме и раздробяваме каймата, докато побелее. Посоляваме.

Добавяме още 2 чаени чаши гореща вода и след набъбване на ориза изсипваме сместа в тавичка.

Заливаме с разбитите яйца, брашно и кисело мляко, които леко сме посолили също. Печем дроб сармата на предварително загрята на 200°C фурна около 30 минути или до запичане на заливката.

Когато дроб сърмата стане готова, поръсваме я с останалия нарязан магданоз и я оставяме да почине 10 минути. Приятен апетит!

Вижте също как да си направите празнична дроб сарма или класическата дроб чорба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
41
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Сергей Анчев
Сергей Анчев
Едва ли ще можете някого да убедите, че преди 50г., в което и да е българско село, някой е готвил дроб сърма със свинска или телешка кайма.
23.04.2019 17:24
1
Сергей Анчев
Сергей Анчев
Че е селско , хубаво. И може би е е вкусно ястие.
Ама моля Ви се колега, защо решихте че е "дроб сарма".
Справете се с българския правописен и тълковен речници
и ако ще измисляте ново ястие кажете какво е.
23.04.2019 12:38
1
1
Покажи всички подкоментари