Сочни пържоли на грил-тиган

02/04/2019
"Как да ги направим сочни и да ги приготвим на грил тиган - всичко е описано подробно в тази чудесна рецепта"
Приготвяне35 мин.
Готвене35 мин.
Общо70 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 065
  • Преглеждания за месеца439
  • Преглеждания за седмицата20
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • свински врат - 600 г /прошарено/ или вратни пържоли
  • черен пипер
  • подправка за грил - универсална суха /по избор/
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подбираме добре прошарени пържоли, чиято мазнина е в оптимално, а не в прекалено количество. Ако месото за пържолите е цяло и трябва да го нарежете, режете под прав ъгъл спрямо мускулните влакна и задължително с остър нож. Дебелината на идеалната пържола за грил-тиган трябва да бъде 1.5-2 см.

Подготвените вече пържоли подсушаваме и посоляваме с черен пипер, след което поръсваме с готовата суха марината от двете страни и оставяме 30 мин на стайна температура.

Не солете предварително пържолите, защото солта стяга месото. Направете го 2-3 минути, преди да ги махнете от тигана. Не е необходимо да мажете грил-тигана с мазнина.

Хубаво загряваме грил-тигана на котлона на 6-та степен /максималната/ и слагаме пържолите.

1-2 минути след като сме ги сложили, ще видим как долната им част е побеляла, а отгоре започва да избива влага – това е знак, че трябва да ги обърнем.

От едната страна вече трябва да са се получили апетитни черни линии. След около още 1-2 минути същото се случва и от другата страна. Сега вече свинските вратни пържоли са добре запечатани.

Обръщаме ги отново да се пекат на първата страна, като разполагаме черните линии напречно на скарата на тигана, така че като се появят новите, да се получи решетка. После пак от другата страна и ги посоляваме 2-3 мин, преди да ги махнем от огъня. Общото време за печене на страна не бива да надвишава 5-6 минути.

След като вратните пържоли са готови, ги оставяме да „починат“ поне 5 минути в съд с капак, за да дръпнат сока си и да останат крехки.

Гарнираме пържолите на грил-тиган с лимон, салата, пържени картофи или гарнитура по ваш избор!

Приятен апетит!

* Универсалната суха подправка за грил съдържа къри, червен пипер, кориандър, кимион, розмарин, лук на прах, чубрица или др.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар