Начин на приготвяне
Този автентичен тайландски фъстъчен сос се приготвя лесно, като е подходящ и за вегетарианската кухня.
Той се поднася като салатен дресинг и отлично се комбинира с пилешко месо сатай.
С него се овкусяват пролетните рулца, пържени оризови спагети с кълнове, шишчета с тофу, юфка и др.
Корените на джиднжифила и куркума обелваме и настъргваме.
Поставяме упоменатото количество в блендер. Настъргваме и кората от лайма.
Поставяме всички съставки (без чилито) в блендер каната и пасираме до гладкост.
Опитваме на вкус и подправяме, ако е необходимо. Последно добавяме лимоновия сок и нарязаното на тънки шайби чили.
Забележка: В автентичната рецепта за този сос с фъстъчено масло се включва пръчица лимонена трева, която замених с кора от лайм.