Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладкиш с фъстъчено масло

Сладкиш с фъстъчено масло

Сладкиш с фъстъчено масло
Снимка: Кулинарна мрежа
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Кулинарно изкушение под формата на сладкиш с фъстъчено масло - непременно опитайте"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • захар - 200 г + 1 с.л.
  • прясно мляко - 250 мл
  • какао - 1 с.л.
  • бакпулвер - 1 бр. /10 г/
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • грис - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
  • краве масло - за намазване
  • фъстъчено масло - 1/2 ч.ч.
  • фъстъци - 1 шепа печени, белени
  • за глазурата
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • какао - 2 ч.л.
  • олио - с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Необходимо е да разбиете 1 яйце с чаена чаша от 200 мл захар, 250 мл прясно мляко, 2 с.л. какао и един бакпулвер!

След като течната смес започне да прави мехури, отгоре слагаме половин чаена чаша олио, гриса и брашното. Всичко се смесва добре с телена бъркалка и тази смес прехвърляме в обилно намазана с масло тава с диаметър около 30 см.

Печем на 170 °C до готовност около 30 минути. Готовия блат охлаждаме леко и обръщаме в подходяща чиния.

Правим дупки в него по цялата му повърхност и в тях слагаме с малка лъжичка фъстъчено масло, при мен количество му е 1/2 ч.ч..

Дупките аз направих с малка дървена лъжица. Отгоре заливам сладкиша с глазура, приготвена от 1/2 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. захар, 2 лъжици какао, 3 с.л. олио. Тази смес се вари при непрекъснато бъркане 5 минути.

След като се залее сладкишът с фъстъчено масло, отгоре го поръсвам с трохи, които събирам от тавата, в която е печен блатът, и ситно смлени като брашно печени и белени фъстъци.

Аз сложих шепа фъстъци с 1 с.л. захар в кафемелачката. Това е всичко.

Малко дълга рецепта, но резултатът си заслужава. Много мек блат, пухкав и въздушен, с шоколадов вкус, който контрастира с лекия фъстъчен крем!

У нас много се хареса, даже беше нападнат още топъл и не успях да го снимам цял.

Ако искате, опитайте тази рецепта за сладкиш с фъстъчено масло!

Източник: Людмила Данова - Българските ястия и рецепти

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: