Начин на приготвяне
Рецептата за кокосовото мляко ви е позната. Смилате ½ кокос в 500 мл вода. Но този път не прецеждам пулпата. Прибавям и нея.
Ако използвате купешко кокосово мляко, прибавете и 1-2 с.л. кокосови стърготини към варивото.
Оризът не изплакваме, за да запазим скорбялата в него и да придадем онази плътна кремообразна текстура на пудинга.
Сваряваме до полуготовност във вода, в пропорции 1:2 за около 10 минути на слаб котлон.
Варим под капак и разбъркваме често, за да не залепне нишестето по дъното на касерола.
Прибавяме щипка сол и семената на разполовената шушулка. Сипваме кокосовото мляко заедно с кокосовата пулпа.
Пудингът къкри още около 10-13 минути без капак, като разбъркваме непрекъснато.
Прибавяме захарта, за да се разтопи напълно, и отстраняваме съда от котлона.
Оризовият пудинг трябва да е с полутечна плътност, защото при изстиване оризът ще абсорбира още от течността.
Сипваме го в чашки или формички. Аз съм използвала „купички“ от долната част на кокосовите орехи, които съм почистила и подсушила добре. Те придават подходящо екзотично допълнение на десерта и внасят свежест на трапезата.
В нагорещен тиган поставяме кафявата захар. Тя се разтапя по-бавно от бялата, затова имайте търпение, защото крайният резултат си заслужава.
Никога не добавяйте вода към карамела! След като той се образува по повърхността на тигана, поставете тънки резенчета от банана.
След като се карамелизират, поставете по лъжица-две върху кокосовия пудинг.
Сервирайте десерта охладен. В това мляко с ориз можете да прибавите сушени плодове като папая, манго, които предварително са накиснати в хладка вода или пина колада.