Начин на приготвяне
Измиваме киселеца и салатата Романа, като отцеждаме листата ѝ. Подсушаваме ги внимателно.
Подготвяме две порционнистъклени купи.
Накъсваме листата на зеленоплодните по равно. От крайните листа можем да отделим 3-4 и да ги подредим по стената на купата.
Върху тях поставяме по стрък зелен лук, нарязан на тънко по диагонал.
Репичките и краставицата нарязваме на тънки ленти и ги поставяме в купа ледена вода, за да се дехидратират и останат свежи до поднасянето на салатата.
Къдравият магданоз не режем, а накъсваме на розички/листенца.
Лешниците накисваме от вечерта във вода. Изплакваме отцеждаме и леко осоляваме. Запичаме за кратко във фурната.
Ако желаете, можете да отстраните люспата им, докато са още топли.
Аз съм ги оставила с нея, защото има контраст в салатата.
По желание можете да прибавите и чеснови крутони към зелената салата с киселец. Тях можете да прибавите преди консумация.
Овкусяваме зелената салата със сол и черен пипер.
Заливаме я с по две лъжици лешниково песто с киселец.