Начин на приготвяне
Манатарките, ако са сушени, се поставят в топла вода за около 20 мин. Отцеждат се.
Печурките се почистват и нарязват на филии, без значение е дебелината им.
В голям тиган с дебело дъно се сгорещява маслото и зехтина. Прибавят се гъбите и се пържат докато изври водата им. Прехвърлят се в купа и заедно с прясното мляко се пасират до желана гладкост, ползвала съм робот. Оставят се настрана.
В тенджера се кипва водата, прибавя се бульонът, при мен от 2 кубчета зеленчуков, и нарязаният картоф на големи кубчета.
Оставя се на умерен котлон да ври за около 6/8 минути или докато картофите омекнат, но не и да се разкашкат.
Прибавят се гъбите заедно с млякото и сметаната, разбърква се, посолява се. Ако е необходимо се прибавя и лъжицата препечено брашно/царевично нишесте, размито в малко студена вода. Оставя се на котлона за още 3-4 минути.
Сваля се от котлона и се подправя с прясно смлян черен пипер.
Гъбената супа се сервира с наситнен копър, крутони или препечена филийка хляб.