Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Пилешки бутчета със задушени картофки по провансалски

Пилешки бутчета със задушени картофки по провансалски

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Пилешки бутчета със задушени картофки по провансалски2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
3
"В подправките, в подправките е тайната на най-вкусното Пилешко със задушени картофки по провансалски"

Необходими Продукти

  • пилешки бутчета - 6 бр., долната част
  • картофи - 1 кг
  • провансалски подправки - 5 - 2 с.л. (мащерка, риган, розмарин, майорана, щипка лавандула)
  • пилешки бульон - 300 мл.
  • лук - 1 бр., голяма глава
  • мащерка - 1 клонка, прясна
  • черен пипер - 10 бр. на зърна
  • бяло вино - 50 мл.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • сол - 1 - 2 ч.л.
  • зехтин - 5 с.л.
  • чесън - 3 скилидки
  • лимони - 11/2 бр. сока и кората
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилешките бутчета поставяме в дълбока тенджера със студена вода, колкото да ги покрие.

Прибавяме глава кромид лук, разрязан на четвъртинки, ½ лимон, клонче прясна мащерка и зърна черен пипер.

Сваряваме ги до полуготовност.

Картофите обелваме и нарязваме на кубчета. Поставяме ги в подходяща дълбока тава.

Приготвяме маринатата от зехтин, провансалските подправки, сока и кората от 1 лимон, бялото вино и стритите скилидки чесън.

Изсипваме сместа върху картофите и разбъркваме добре. Прибавяме и пилешките бутчета, за да се мариноват и овкусят.

Прецеждаме пилешкия бульон и добавяме от него около 300 мл.

По време на запичането може да се наложи да прибавим още, ако течността се изпари, затова е добре да го прелеем в стъклена каничка.

Покриваме тавата с алуминиево фолио.

Печем ястието в силно загрята фурна на 240 градуса с вентилатор за 20 минути.

Изваждаме тавата, откриваме фолиото и прибавяме още бульон, ако е необходимо. Разбъркваме внимателно картофките.

Печем на 200 градуса, още 10 минути.

Съвет: Сосът от печивото можете да редуцирате, като прибавите малко нишесте в него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: