Начин на приготвяне
Почистете и поставете копривата в дълбока купа. Залейте я с гореща вода и оставете за няколко минути настрана, за да се попари и омекне. Нарежете лука на ситно.
Загрейте малко зехтин и парченце масло в тенджера на умерен огън и сотирайте лука в мазнината. Нарежете на ситно пресните стръкове лук и чесън и ги добавете при лука в тигана.
Сипете ориза и подправете със сол и черен пипер. Запържете ориза за кратко, докато зрънцата станат прозрачни.
През това време прецедете копривата от водата, в която се е попарвала, и я нарежете на едро.
Когато оризът се запържи, добавете супена лъжица брашно в запръжката, за да сгъстите супата.
Разбъркайте добре, за да не се образуват бучки и прибавете копривата. Разбъркайте отново и залейте с литър вода или зеленчуков бульон. Добавете парче масло и оставете супата да се готви на умерен огън, докато оризът се свари напълно.
Пригответе заливката за супата като сложите маслото да се топи. Добавете половин чаена лъжичка лют червен пипер и една супена сладък.
Запържете съвсем леко подправките в маслото и дръпнете от котлона. Гарнирайте готовата копривена супа с лъжица заквасена сметана, полейте с пикантното препържено масло и сервирайте.
Супата от коприва с ориз и пикантна застройка е готова.