Начин на приготвяне
Млади връхчета от коприва се измиват добре, попарват се във вряща вода и се отцеждат. Нарязват се на ситно.
Нарежете ситно почистен лук, а моркова, обелен, се рендосва на едро. В загрято олио запържете лук и морков да омекнат.
Добавя се брашното, разбъркайте за минута, прибавете червен пипер и нарязана коприва. Налива се 1 литър и 600 мл топла вода.
Може да сложите и част от прецедената вода от попарената коприва. Гответе копривената супа, докато заври.
Добавете измит ориз и оставете на тих огън, докато се свари оризът. Овкусете със сол и нарязан пресен джоджен.
Пригответе застройката, като разбъркате жълтъка в киселото мляко и сипете на тънка струя след като ароматната супа леко се охлади.
Поднесете супата от млада коприва със застройка топла с лъжица лимонов сок и стрък джоджен!
Вкусна и полезна супа! Добър апетит!