Начин на приготвяне
Лопушът се пюрира с олиото в кухненски робот.
Яйцата се разбиват добре със захарта и ванилията.
Към сместа се прибавя пюрето от лопуш и най-накрая брашното, омесено с бакпулвера.
Всичко се обърква добре и сместа се изсипва в тортена форма с хартия за печене на дъното.
Печем до суха клечка в предварително загрята фурна на 180°C
След като изстине, разрязваме блата хоризонтално на два по-тънки блата.
От долната част изронваме около 1 ч.ч. трохички (кексът се рони много приятно), с които ще покрием най-отгоре, имитирайки трети блат.
Сглобяване на тортата:
Пълним със сметановия крем долния издълбан блат и го заглаждаме.
Отгоре слагаме втория блат и измазваме с крема.
Отстрани тортата също се измазва със сметановия крем.
А най-отгоре ръсим с предварително заделените трохички и се получава нещо като трети зелен блат.
Декорацията е по ваш вкус и желание.
Аз съм декорирала пролетна торта с лопуш с тънки кръгчета киви.
Друг вариант е цялата сметанова торта да се облепи с отделените трохи от блата.
Освен това самата торта е особено подходяща за имитация на футболно игрище, трева под някой таралеж или пчела.
Оставяме в хладилника за една нощ, макар че може да се консумира и веднага.
Много сочна, много вкусна и ненатрапчиво сладка!
Да ви е вкусничко!
Забележки:
Лопушът (лападът) може да се замести със спанак - предпочитаният вариант у дома.
Също така зелениите могат да се пюрират сурови с олиото.
1 ч.ч.=200 мл