Начин на приготвяне
Разбиваме 6 белтъка с 50 г захар на сняг. Жълтъците с останалата захар разбиваме на водна баня до стопяване на захарта.
Към жълтъците добавяме брашното и разтопеното масло. Внимателно на ръка с лопатка или лъжица събираме двете смеси.
В четвъртита тава подмазана с олио и хартия за печене, печем блата в загрята фурна на 180 градуса за 15-20 минути.
Оставяме блата да изстине.
Приготвяме сладкарският крем. В малко студено прясно мляко разбиваме 2 жълтъка с брашното, захарта, ванилията и какаото.
Тази смес изсипваме в останалото врящо прясно мляко, което е на котлона. Трябва да поври 2-3 минути, за да се сгъсти. Махаме го и го разстиламе в поднос или в купа за по-бързо охлаждане.
Разбиваме отделно маслото със пудрата захар на крем. Когато крема е изстинал добавяме масленият крем и го избиваме с миксера още малко. Получава се лъскав и пухкав крем.
Режем блата на 2 хоризонтално. Слагаме част от крема. Върху него поставяме сладкото. Поставя се вторият блат. Намазва се с останалият крем отгоре и от страни. Поставя се украсата. Реже се първо в средата 2 вертикално, всяка половина пак на 2 и всяка половина на 3. Стават общо 12 парчета.
Количеството захар е според вкуса на всеки. За сладкарският крем прясно мляко също в зависимост дали да е по тънък пласт крема или за повече. Да ви е сладко!