Начин на приготвяне
В леко затоплено прясно мляко разтворете маята с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Разбъркайте добре и покрийте съда за 10 минути. Настържете на фино ренде кората на един портокал.
Разтопете маслото и го оставете леко да се охлади. Разбийте яйцата (без един белтък) със захарта.
Пресейте брашното и направете кладенче.
Щом маята е вече активирана, прибавете всички продукти към брашното. От разтопеното масло сложете само 2/3. Останалата 1/3 ще ви е необходима за доомесване.
Замесете меко тесто, което не трябва да лепи. При необходимост добавете още съвсем малко брашно. Това зависи от големината на яйцата. Накрая доомесете тестото с останалата 1/3 от маслото, като потапяте ръцете си в мазнината.
Поставете готовото тесто в купа и я покрийте с фолио за свежо съхранение. Оставете на топло за около 1 час, докато удвои обема си.
През това време си пригответе плънката. Обелете и нарежете ябълките на по едри парчета. Полейте ги в прясно изцеден лимонов сок.
В касерола карамелизирайте захарта. Щом добие приятен карамелен цвят, добавете маслото и бъркайте непрекъснато. Към карамеления сос прибавете ябълките и оставете на средна степен на котлона за 10 минути като разбърквате периодично.
Щом течността от ябълките се изпари, прибавете стафидите и орехите. Разбъркайте и оставете плънката да се охлади.
Втасалото тесто разделете на две части. Всяка оформете с ръце върху намазнен плот на правоъгълник приблизително (20-30 см). В средата поставете от плънката.
С остър нож направете напречни разрези ленти с ширина около 2 см.
Преплетете лентите и така ще оформете козуначеното руло.
Оставете отново да втаса за 20 минути.
Разбийте заделения белтък и с него намажете сладките рула. Поръсете със захар и ядки. Аз ползвах нарязан бадем.
Застелете правоъгълна тава с хартия за печене и сложете козуначените рула. Не е необходимо да намазнявате хартията.
Изпечете в леко загряна фурна на 180 градуса за 30 минути. По средата на печенето сложете лист фолио, за да не прегорят.
Чудесен великденски десерт за предстоящите празници.
Козуначеното руло с карамелени ябълки е готово.