Начин на приготвяне
Сварете телешкия език в подсолена вода в тенджера под налягане за 2 часа. Обелете кожата и нарежете на парчета.
Нарежете лука на ситно и задушете в загрят зехтин до омекване. Когато лукът се задуши, добавете пълна супена лъжица червен пипер и консервата домати. Подправете със сол и черен пипер. Налейте бульона и оставете соса да покъкри на умерен огън за няколко минути.
Добавете наситнения чесън, зърната бахар, дафиновите листа и прясно настърганото индийско орехче.
Прибавете парчетата телешки език и оставете ястието да се готви на умерен огън за 15-20 минути.
След това налейте червеното вино и гответе за още 7-8 минути, докато острият аромат от алкохолът се изпари. Свалете съда от котлона.
Междувременно сварете картофите в подсолена вода. Отцедете ги от водата и ги прехвърлете в купа. Намачкайте ги с преса за картофи, добавете щипка сол, парче масло и размачкайте отново.
Затоплете прясното мляко и го добавете към картофите. Подправете с индийско орехче и черен пипер и разбъркайте финално.
Сервирайте телешкия език в доматен сос върху канапе от пухкавото картофено пюре.
Телешкият език в доматен сос с картофено пюре е много вкусен!