Начин на приготвяне
Почистете листата от лопуш от дръжките. Премахнете с остър нож дебелата жила, като внимавате да не накъсате листото. Измийте ги добре и ги залейте с гореща вода за няколко минути.
Нарежете лука и го задушете в загрято олио. Щом омекне, прибавете ориза, който предварително сте измили добре под течаща вода.
Гответе няколко минути, докато оризът стане прозрачен. След това прибавете подправките и сол на вкус. Налейте 2 чаши топла вода.
Разбърквайте периодично, докато оризът поеме течността.
Изцедете водата от листата и започнете да приготвяте сармите.
Подредете ги в намаслена тава. Отгоре ги намажете с 2-3 с.л. олио. Залейте с още съвсем малко вода и ги сложете в загрята фурна на 200 градуса за 30-40 минути.
Нарежете на ситно два стръка пресен чесън и прибавете 2-3 с.л. оцет.
С този чесън поръсете запечените постни сарми от лопуш при сервиране или ако желаете - с гъсто кисело мляко.
Добър апетит!