Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Постни зелеви сарми за Коледа

Постни зелеви сарми за Коледа

Татьяна БаловаТатьяна Балова
Новак
110346627
Постни зелеви сарми за Коледа1 / 2
27/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
140 мин.
Порции
10
"Толкова ни харесаха тези постни сармички, че ще си ги хапваме не само на Коледа, но докато имаме кисело зеле под ръка"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 бр. кисела зелка
  • ориз - 2.5 ч.ч.
  • моркови - 2 - 3 бр.
  • лук - 2 големи глави
  • къри - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер
  • манатарки - 1 суха
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сухата манатарка се надробява на ситни парченца, които се изкисват в чаша вода за ½ час, но водата им не се изхвърля, а се прибавя при сармите, преди да почнат да се варят.

Съвет: Когато правите сарми, за да не загорят, на дъното на тенджерата сложете обърната надолу плитка чиния от алпака. Тя хем ги предпазва от загаряне, хем след това при изстиването излишната вода се изтегля под нея.

Цялата магия на тази рецепта е в многото лук, морковите и кърито.

Лукът се нарязва на ситно. Морковите се настъргват на едрото ренде. Двата компонента се запържват леко с краве масло (за супер християни – олио). В съда, където са се изпържили, се добавя измитият и отцеден ориз. Разбърква се. След малко се налива 1 пълна чаша студена вода, съдът се захлупва. Трябва да поври 1-2 минути, после се изключва и се оставя върху котлона, докато оризът поеме всичката вода. Добавят се подправките и евентуалните гъби.

Зелевите листа се отделят от кочана (зелката се обръща с кочана нагоре и с остър нож този кочан се обикаля околовръст, докато се отдели).

Дебелата им жила се отстранява с ножица, тънката част се нарязва на по 2-3-4 неголеми (10-12 см в основата) триъгълници. В тях се поставя от плънката и се правят сармите. Заливат се с вода и зелев сок в пропорция 2 към 1, така че водата да ги покрие. Захлупват се с обърната надолу чиния и капака на тенджерата. Варят се около час на тих огън. Сервират се студени. Манджата става още по-вкусна, ако сармите се редуват с пълнени с боб сухи чушки. Но това е вече друга рецепта.

А именно: Чушките се изтърбушват от семето и се накисват в студена вода за около час.

Бобът се сварява (желателно е да е чукан, но... Смехорийката с чукания боб виж по-долу). Отцежда се, смесва се с малко полусварен ориз и подправки: запържен лук, задушени моркови, сол, черен, червен пипер, магданоз, чубрица, малко босилек, джоджен, може мащерка. Със сместа се пълнят чушките и се редят между зелевите сарми.

А сега смехорийката с чукания боб. Има два начина да счукате боба.

1. Изгонете от вкъщи цялото домочадие. Пригответе си метла и лопата. Заредете се търпение. Вземете месингов хаван. Сипете в него 10-15 зърна боб. И почнете да го чукате. След десетина минути всичко около вас ще е в парченца боб, в хавана ще се мъдрят само най-упоритите зърна и... резултатът ще е нулев. Изметете боклука.

2. Слагайте в хавана зърната едно по едно и ги раздробявайте с 1-2 точни удара. След десетина минути ще имате чаша чукан боб. Толкова ви стига като за чушките към коледните сарми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Постните блюда са за Бъдни вечер и за по време на пости. Както и за вегетарианци. На Рождество се яде месо, така че това "постни зелеви сарми за Коледа" е нелепо. А относно рецептата- това къри ме потриса и ме изпраща някъде из Индия и Пакистан за Коледа.
24.12.2023 12:48
Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Най–вкусни са Коледните сармички,само че аз вместо къри предпочитам нашенската чубрица.
27.01.2016 19:28
1
1
Покажи всички подкоментари