Начин на приготвяне
В касерола със загрята растителна мазнина поставяме ситно нарязания шалот да се сотира. Следват нарязаните на ситно консервирани гъби. След като омекнат, прибавяме измития ориз, намаляваме огъня и разбъркваме, докато той стане стъклен.
Изсипваме 1 ч.ч. горещ зеленчуков бульон и нарязаните на ситни кубчета кайсии. Продължаваме да бъркаме, докато оризът поеме течността и прибавяме сол на вкус. Отстраняваме от котлона и оставяме леко да се охлади, прибавяйки ароматните подправки - черен и червен пипер, индийско орехче, стритите мащерка и джоджан, смлените лешникови ядки.
Разбъркваме добре съставките. Плънката ни е готова и е време да завием сармите.
В листото поставяме по лъжица от сместа и завиваме.
На дъното на тенджерата поставям плоска чиния с диаметъра на дъното на тенджерата и растителна мазнина.
Подреждам върху нея сармите плътно, като ги притискам с още една чиния. Заливам ги със зеленчуковия бульон, сока от 1/2 лимон и зърната кардамон.
Щом бульонът заври, намалявам температурата и оставям да къкри. Сармите са готови за около 35 минути.
Тези сарми приготвяме за постната трапеза на Бъдни вечер.