Начин на приготвяне
Винаги ползвайте кухненска везна/кантарче.
Вариациите с цветовете са за ценители или ако искате да впечатлите гости. Добавете след яйцето задължително охладени.
* Пасирате листата до гладко пюре и го прекарвате през гевгир. Използвайте получената финна течност).
** Сух червен пипер не става, защото издърпва влагата и тестото ще стане на трици)
За други цветове ползвайте естествени оцветители за храна. По няколко капки според инструкциите на етикета.
Приготвяне:
В купа на везната чуквате яйцето. Добавяте брашно тип 00 - колкото е теглото на яйцето закръглено надолу, и семолина по същата мярка.
Разбърквате до образуване на тестена консистенция и доомествате с ръце.
Отнема време. Целта е гладко тесто без петна.
Завивате тестото във прозрачно фолио и го слагате във хладилника за около 30-тина мин или за през нощта, в зависимост кога ще го ползвате.
Пример
65 г яйце (без черупката) + 60 г брашно 00 + 60 г семолина (в случай че се наложи да добавяте брашно, го правете много внимателно и в доста малки количества. Тестото може да стане твърдо много, много бързо, дори след 5-10 г екстра брашно).
Рецептата съм я правил над 100 пъти по този начин и няма разлика в крайния резултат. Ползвайте качествено брашно и вие също
няма да имате проблем.
Това тесто за паста е подходящо за абсолютно всеки вид и форма паста. Става за екструдер, машинки за паста или на рязано/късано на ръка.
За кори за лазаня за 23 см тавичка на 2 слоя удвоете дозата или утроете, ако искате 3 слоя (не топете корите в мляко).
За талиатели го разточвам около 1-2 мм дебелина и го нарязвам на дълги ленти.
Вари се във вряща вода (4 л + 10 г сол) около 2 мин за алденте в зависимост от дебелината.
Коментари