Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Тесто»Цветно тесто за паста

Цветно тесто за паста

Kostadin StefanoffKostadin Stefanoff
Новак
181373672
Цветно тесто за паста
Снимка: Kostadin Stefanoff
1 / 2
16/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
2 мин.
Общо
7 мин.
Порции
2
"Няма нищо по-вкусно от домашно приготвената паста, а сега може и да я оцветите лесно в желан от вас цвят"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр. размер L/XL
  • брашно - тип 00 (високо протеиново брашно без добавки/подобрители)
  • семолина - грис от твърда пшеница
  • за черно тесто
  • мастило от сепия - 1 - 2 капки
  • за зелено тесто
  • спанак - pасирано пюре от 200 г бланширан*
  • матча - 1 ч.л. ако ще правите десертна паста
  • зелени чушки - пасирано пюре от 200 г (по същия начин като със спанака, но трябва да са изпечени и обелени доста добре)
  • за червено или жълто
  • чушки - пасирано пюре от 200 г червени или жълти**
  • (сух червен пипер не става защото издършва влагата и тестото ще стане на трици.)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Винаги ползвайте кухненска везна/кантарче.

Вариациите с цветовете са за ценители или ако искате да впечатлите гости. Добавете след яйцето задължително охладени.

* Пасирате листата до гладко пюре и го прекарвате през гевгир. Използвайте получената финна течност).

** Сух червен пипер не става, защото издърпва влагата и тестото ще стане на трици)

За други цветове ползвайте естествени оцветители за храна. По няколко капки според инструкциите на етикета.

Приготвяне:

В купа на везната чуквате яйцето. Добавяте брашно тип 00 - колкото е теглото на яйцето закръглено надолу, и семолина по същата мярка.

Разбърквате до образуване на тестена консистенция и доомествате с ръце.

Отнема време. Целта е гладко тесто без петна.

Завивате тестото във прозрачно фолио и го слагате във хладилника за около 30-тина мин или за през нощта, в зависимост кога ще го ползвате.

Пример

65 г яйце (без черупката) + 60 г брашно 00 + 60 г семолина (в случай че се наложи да добавяте брашно, го правете много внимателно и в доста малки количества. Тестото може да стане твърдо много, много бързо, дори след 5-10 г екстра брашно).

Рецептата съм я правил над 100 пъти по този начин и няма разлика в крайния резултат. Ползвайте качествено брашно и вие също

няма да имате проблем.

Това тесто за паста е подходящо за абсолютно всеки вид и форма паста. Става за екструдер, машинки за паста или на рязано/късано на ръка.

За кори за лазаня за 23 см тавичка на 2 слоя удвоете дозата или утроете, ако искате 3 слоя (не топете корите в мляко).

За талиатели го разточвам около 1-2 мм дебелина и го нарязвам на дълги ленти.

Вари се във вряща вода (4 л + 10 г сол) около 2 мин за алденте в зависимост от дебелината.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Kostadin Stefanoff
Kostadin Stefanoff
Попуснал съм няколко правописни грешки, за което се извинявам. Ако е възможно да ги коригирате.
16.04.2019 17:32