Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното с щипка сол. Добавете 1 жълтък, 6 с.л. студена вода и 90 г студено краве масло, нарязано на малки парчета.
Замесете меко тесто. Загънете тестото в стреч фолио и приберете в хладилник за един час.
На набрашнена повърхност от охладеното тесто разточете голям правоъгълник. С помощта на точилка го прехвърлете в тавичка с размери 11/35 см.
Тестото е много еластично и се работи добре с него. След изпичането има вкус на солени крекери и е много хрупкаво.
Оформете висок борд, като леко притиснете към стените, за да се образуват формите на тавата. Надупчете дъното с вилица.
Изпечете блата на 180°C в предварително загрята фурна до приятен загар. В тестото няма набухватели и не се надига при печенето, затова няма нужда да го притискаме с нищо, за да се образува тестяна черупка.
Извадете тавичката от фурната, освободете изпечената форма и охладете на решетка.
Гарнирайте с резенчета маринован артишок, маслини, люти малки камбички с риба тон, малки моцарелки, слайсове тънко нарязано прошуто крудо или луканков салам, кисели лукчета.
Да ви е сладко!