Начин на приготвяне
За да сътворите това красиво вълшебство, ще ви трябват ядливи цветя, набрани от чисто място, далеч от замърсяването в градовете.
Освен теменужки можете да озахарите и други цветове – от цъфнали дървета - дюля, ябълка, праскова, цветовете на ягодата, латинки, рози, както и цъфнали зеленчуци – тиквички, краставици, грах, смилянски фасул. Прекрасен и ароматен е вкусът на цветовете на бялата акация и бъза.
Те трябва да са напълно разцъфнали, за да запазим формата им, както трябва.
Набраните цветове накисваме веднага в ледена вода, за да се освежат и ги отмиваме един-два пъти.
Цветовете от цъфналите дръвчета не измивам, ако съм сигурна, че са набрани от чист район и не са пръскани с пестициди!
Изтръскваме много внимателно водата от тях и ги поставяме върху памучна кърпа, за да се изсушат напълно.
Белтъкът се разбива с вилица, като внимавате да не се образуват мехурчета.
С помощта на четчица се нанасят на няколко слоя на горната и долната повърхност на всяко листче, стъбълце и венчелистче.
Използвайте гъба, напоена с вода, за да отмивате остатъците от белтък по пръстите, защото те са като лепило и ще накъсат цветовете.
След това поръсваме със захар и се слагат върху хартия за печене.
Захарта не трябва да е на едри кристали, защото натежава и пречупва венчелистчетата.
Изсушават се за около 2 часа във фурната на около 40 градуса или на слънчево и проветриво място.
Не използвайте вентилатор, защото сухия въздух разваля цветовете.
Озахарените цветя стават много красиви и блестящи с изсушената коричка от белтък и захар по тях.
Ако ги съхранявате в стъклен буркан, можете да им се радвате дълго време на свежестта им. Използвайте ги за украса на сладкиши, мъфини, торти, кремове и други.
Съвет: И все пак, ползвайте само за украса, не препоръчваме да ги ядете, тъй като върху тях може да е попаднал някакъв пестицид, който да не може да отстраните дори с упорито миене!