Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка с декорация за Архангелова задушница

Питка с декорация за Архангелова задушница

Питка с декорация за Архангелова задушница
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Вие направихте ли своята питка за Задушница? Ето нашето разкошно предложение!"

Необходими Продукти

  • вода - 1 ч.ч. топла
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • мая - 20 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 равна с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 1 с.л. меко
  • брашно - 700 г
  • плънка
  • сирене - 200 г
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • семена - за поръсване
  • бяло тесто за декорация
  • брашно
  • вода
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошава се маята в чаша топла вода със захарта, разбърква се и оставяме 10-15 минути да шупне. Сипва се в брашното, добавяме олио, масло, сол, яйцето, киселото мляко.

С вилица се разбърква на каша, после се замесва средно меко тесто, коет да не лепне. Намазва се с олио тестото и оставяме покрито с домакинско фолио да втаса на топло, докато удвои обема си.

От тестото се отделя топче с големина на ябълка за средата. Останалото се разделя на 8 части. Всяка част с пръсти се разтегля на малка кора, поръсваме с натрошено сирене и навиваме рулце.

С пръсти се точи да стане с дължина 30 см. Двата края се усукват и връзваме на възел, а краищата се събират отдолу. Нареждат се в тавата върху хартия за печене, оставяме да втаса още 15 минути.

Намазва се с разбит жълтък с 1 с. л. олио и поръсваме със сусам и ленено семе. Замесва се бялото тесто за декорация от малко вода, брашно и 1 ч. л. сол. Разточва се и изрязваме кръст.

Поставя се в средата и украсяваме с тиквени семена. Печем в загрята фурна 180 градуса около 40 минути. Изважда се и покриваме с кърпа, за да е мека.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: