Начин на приготвяне
Слагаме желатина във водата да набъбне за около 5 минути. Пресяваме пудрата захар за отстраняването на всички бучки в нея. Разтопявате шоколада на водна баня или микровълнова. Ако използвате микровълнова първо го слагате на 20 секунди, вадите, разбърквате и връщате за още 10 секунди. И така повтаряте с 10 секунди, докато шоколадът се разтопи. Шоколадът не трябва да прегаря.
Когато вече е разтопен към него се прибавя 1 с.л. от маслото, разбърквате и връщате в микровълновата за 10 секунди, за да може маслото да се разтопи и смеси добре с шоколада.
В чаша изсипвате царевичния сироп и го затопляте в микровълновата за 20-25 секунди, като той трябва да е топъл, не горещ. Към него се прибавя 2 с.л. глицерин и се разбъркват.
Събирате двете смеси, шоколад и царевичен сироп, и прибавяте екстракта по ваш избор, но той не е задължителен.
Преминаваме към набъбналия желатин, който отива в микровълновата за 20-25 секунди да се втечни. Вече течният желатин се прибавя към шоколадовата смес и разбърквате.
Приготвяте си дълбока купа, като мажете купата отвътре с избраното от вас масло. Изсипвате в нея 7 ч.ч от пудрата захар и върху нея течните съставки. С помощта на шпатула започвате да бъркате бавно сместа. Когато се смесят течните и сухите съставки започва голямото месене.
Намазвате ръцете си с маслото и започвате да бъркате, като прибавяте пудра захар. Прибавяте толкова захар, колкото да получите исканата от вас консистенция на фондана. Ако искате да е по-твърд, прибавяте повече захар.
Започнете ли да правите фондана не спирайте, а работете бързо. Течните съставки трябва да са топли при прибавянето им към пудрата захар.
Когато фонданът е готов с желаната от вас консистенция го правите на топка и го увивате с прозрачно фолио да не съхне.
Ако не ви се прави всичко това просто смесете класически бял фондан с бял шоколад за моделиране, като фонданът трябва да е повече от шоколада като количество.