Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Фондан от бял шоколад

Фондан от бял шоколад

Vili NaidenovaVili Naidenova
Новак
3318657
Фондан от бял шоколад1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
25 мин.
Порции
1
"Първа стъпка в сладкарството е приготвянето на основен фондан от бял шоколад - идеален да торти"

Необходими Продукти

  • пудра захар - 8 ч.ч. и допълнително за месенето
  • желатин - 1 с.л.
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • глицерин - 1 или 2 с.л.
  • бял шоколад - 60 г качествен
  • царевичен сироп - 1/2 ч.ч.
  • растително масло - 1 с.л. и допълнително за месенето (кокосово, какаово)
  • екстракт - 1 до 1 и ½ ч.л. по избор (ванилия, кокос, лимон, бадем)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме желатина във водата да набъбне за около 5 минути. Пресяваме пудрата захар за отстраняването на всички бучки в нея. Разтопявате шоколада на водна баня или микровълнова. Ако използвате микровълнова първо го слагате на 20 секунди, вадите, разбърквате и връщате за още 10 секунди. И така повтаряте с 10 секунди, докато шоколадът се разтопи. Шоколадът не трябва да прегаря.

Когато вече е разтопен към него се прибавя 1 с.л. от маслото, разбърквате и връщате в микровълновата за 10 секунди, за да може маслото да се разтопи и смеси добре с шоколада.

В чаша изсипвате царевичния сироп и го затопляте в микровълновата за 20-25 секунди, като той трябва да е топъл, не горещ. Към него се прибавя 2 с.л. глицерин и се разбъркват.

Събирате двете смеси, шоколад и царевичен сироп, и прибавяте екстракта по ваш избор, но той не е задължителен.

Преминаваме към набъбналия желатин, който отива в микровълновата за 20-25 секунди да се втечни. Вече течният желатин се прибавя към шоколадовата смес и разбърквате.

Приготвяте си дълбока купа, като мажете купата отвътре с избраното от вас масло. Изсипвате в нея 7 ч.ч от пудрата захар и върху нея течните съставки. С помощта на шпатула започвате да бъркате бавно сместа. Когато се смесят течните и сухите съставки започва голямото месене.

Намазвате ръцете си с маслото и започвате да бъркате, като прибавяте пудра захар. Прибавяте толкова захар, колкото да получите исканата от вас консистенция на фондана. Ако искате да е по-твърд, прибавяте повече захар.

Започнете ли да правите фондана не спирайте, а работете бързо. Течните съставки трябва да са топли при прибавянето им към пудрата захар.

Когато фонданът е готов с желаната от вас консистенция го правите на топка и го увивате с прозрачно фолио да не съхне.

Ако не ви се прави всичко това просто смесете класически бял фондан с бял шоколад за моделиране, като фонданът трябва да е повече от шоколада като количество.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: